Dekorativt måleri

Kurbitsmålning Rosmålning Ådring Marmorering

Under 1970-talet, "flowerpower-perioden", blev folkkonsten intressant igen. Nyfiken som jag är, så studerade jag kurbitsmåleriet i Dalarna, Jämtlands måleri med t.ex "Locknebuketten" med sin fina rosett och söta rosor även Rosor o flammande tulpaner i Uppland och måleriet som liknar kurbitsen i Småland, Halland samt gränsområdet till Skåne.

Jag läste allt vad jag kom över och gick också på kurser för att lära mig dessa olika dekorativa målerier. Helt plötsligt (kändes det som) var jag den som ledde kurser i dekorativt måleri över halva Sverige i Alfta, Bollnäs, Ljusdal, Vadstena, Mems Slott, Stockholm, Uppsala m.fl. samt i Finland på Kvevlax folkhögskola utanför Wasa och Kristinestad. 
Kopia av Winter Carl Hanssons kurbitsmålning med urna. Målad av Henny Irené

Norsk Rosmålning

I slutet av 1970-talet och början av 80-talet började jag bli nyfiken på det norska dekorativa måleriet, "rosenmaling". Jag är född i Norge, så det var självklart att jag skulle resa dit och studera detta måleri under sommarmånaderna, när jag var ledig från skolan, som bildlärare. Först reste jag till ön Stord, söder om Bergen, och studerade på Husflidsskolen. Jag målade rosenmålning för Nils Ellingsgard, som var den främste rosenmålaren i Norge. 

Under 1980-talet studerade jag under sommarledigheten för Ellen Öygarden på Akademiet i Rauland. Det var en annorlunda stil än Ellingsgards.
I Norge är det är precis som i Sverige, olika stilar, som t.ex lesja- telemark- och hallingdalsstil m.fl.i Norge.
 

Efter konstutställningen "Observing your life" kommer jag att måla denna vackra målningsteknik på "underläggstallrikar" i trä. De, trätallrikarna, ligger och väntar på mig och er alla. När jag börjar måla på dessa kommer det att finnas möjlighet för dig att beställa dessa unika trätallrikar, som underlägg till dina porslinstallrikar. En vacker dukning ökar njutningen av god mat. 
Norsk rosemaling med plattpensel i telemarksstil. Målad av Henny Irené

Jämtländskt dekorativt måleri

Det jämtländska dekorativa måleriet var oftast målat på trä, som skåp och andra möbler. Detta måleri är inte så platt och symetriskt, som dalmåleriet (kurbitsen). Jämtländska måleriets mest kända är "Locknebuketten"den har en rosett som håller ihop blommorna som ser mera naturliga ut än i kurbitsen.
Jämtländskt måleri med "locknebuketten" Målad av Henny Irené

Ådring och Marmorering

Under hela 1970-talet kom också ådring och marmorering att blomstra. Naturligtvis ville jag förkovra mig i det också. Det var många möbler, som jag ådrade och marmorerade på beställning.

1986-87 fick jag ett erbjudande att måla en stor skänk, som fyllde nästan hela väggen i församlingshemmets cafeteria i Bollnäs. I rummet till höger om foajén marmorerade jag en stor spegel och en kista. Hela församlingshemmet restaurerades samtidigt. Nedan ser du en artikel om restaureringen och två exempel på marmorering, som jag målat.

I Bollnäs tidning Ljusnan 17 sep 1987 skrevs ett reportage om invigningen av nya församlingshemmet. Henny Irené har ådrat och marmorerat möbler i två rum. De två exempel, som ligger bredvid är exempel på marmorering, som jag har målat.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Berit Fransson | Svar 07.07.2018 13:44

hej jag skall leda en kurs i porslinsmålning där temat är allmogemålning där vi bl. ska studera norsk rosmålning.Har du lita fakta? Svårt att hitta på nätet

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.10 | 12:55

Dina målningar berör.

...
07.07 | 13:44

hej jag skall leda en kurs i porslinsmålning där temat är allmogemålning där vi bl. ska studera norsk rosmålning.Har du lita fakta? Svårt att hitta på nätet

...
10.05 | 20:08

jättefin sida! ser fram emot att få se dina utställningar någon gång!!
kram, Sanna från M-magasin

...
22.06 | 22:37

Det vsr koselig å treffe deg på Lövrnströmska,selv om det ble et kort möte!
Håper det går like bra med deg som med meg!
Så nydelige ting du gjör!!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS